dimecres, 13 de maig del 2015

Un recurs tradicional per a innovar en docència (perquè la tecnologia no ho és tot)

Sembla que quan parlem de recursos innovadors a l'escola, tot ha d'estar vinculat a les noves tecnologies. El futur arriba quan fem servir un aparell electrònic per a treballar alguna cosa que abans treballavem amb les mans, amb un llapis o amb un paper.

Hui compartiré un recurs magnífic per al que no cal ni un ordinador, ni una tablet, ni conexió a internet, ni tan sols un endoll: els còmics.

Potser parlar del còmic com a recurs didàctic sembla extrany, sobre tot si tenim en compte el que podia passar-nos a l'escola si ens pillaven llegint un còmic en comptes del llibre de text.
Per aquest motiu (i perque jo era d'aquelles que preferien els còmics a les explicacions dels llibres) enumeraré a continuació una sèrie de novel·les gràfiques que funcionarien perfectament com a complement del llibre de text en molt diverses àrees de coneixement.


1. MARX. Una biografía dibujada

- Autor/a: Corinne Maier, Anne Simon 
- Editorial: Norma
- Àrea de coneixement: ciències socials
- Sinopsi: "Marx. Una biografía dibujada" mostra de forma senzilla i divertida les llums i ombres de la història d'un dels majors pensadors de tots els temps. Proletariat, plusvalia, benefici, capitalisme, revolució… son conceptes que quedaran molt més clars després de la lectura d'aquesta obra mestra.




2. COSMICÓMIC. EL DESCUBRIMIENTO DEL BIG BANG.

- Autor/a: Amedeo Balbi, Rossano Piccioni 
- Editorial: Salamandra Graphics
- Àrea de coneixement: ciències naturals/coneixement del medi
- Sinopsi: Seguint les empremptes d'altres científics, Penzias i Wilson es topen amb troballes sensacionals i intuicions injustament desateses. A través d'aquestes troballes sorgix una idea que s'amaga darrere de molts descobriments banals, ni més ni menys que la resposta a la pregunta que la humanitat porta plantejant-se des dels seus orígens: ¿com i quan va néixer l'univers?




3. LOS SURCOS DEL AZAR

- Autor/a: Paco Roca
- Editorial: Astiberri
- Àrea de coneixement: història d'Espanya
- Sinopsi: A través dels records de Miguel Ruiz, un republicà espanyol exiliat a França, Paco Roca reconstrueix la història de La Nueve, una companyia formada majoritàriament per republicans espanyols que va jugar un paper fonamental en la Segona Guerra Mundial. 




4. NELA

- Autor/a: Rayco Pulido
- Editorial: Astiberri
- Àrea de coneixement: llengua i literatura
- Sinopsi: Adaptació gràfica de la novela Marianela de Benito Pérez Galdós.



5. FREUD 

- Autor/a: Corinne Maier, Anne Simon 
- Editorial: Norma
- Àrea de coneixement: ciències
- Sinopsi: La teoría del psicoanálisis de Freud va canviar radicalment la forma en que entenem la ment humana y la psicologia. D'una forma amena i accessible, aquest còmic ens desvela els secrets de l'home que millor va entendre la condició humana.




6. LOGICOMIX

- Autor/a: Christos H. Papadimi, Apostolos Doxiadis 
- Editorial: Sins Entido
- Àrea de coneixement: matemàtiques
- Sinopsi: Logicomix és una sorprenent novel·la gràfica que converteix un tema tan àrid com les matemàtiques en una aventura apassionant narrada per un dels seus protagonistes: Bertrand Russell.



7. LAS MENINAS

- Autor/a: Santiago García, Javier Olivares
- Editorial: Astiberri
- Àrea de coneixement: història de l'art
- Sinopsi: Santiago García i Javier Olivares construeixen en aquesta novel·la gràfica una fantàstica narració inspirada en fets històrics. A "Las Meninas" es conta, no només la història d'un pintor i de la seua obra d'art sino també la de com i per què aquesta obra es va convertir en un símbol.





Com aquestos, hi ha moltíssims altres títols que poden ajudar als alumnes a entendre conceptes relacionats amb les diferents matèries tant de ESO com de Batxillerat, inclús en trobem molts més amb els que es poden treballar també temes transversals referents, per exemple, a la violència de génere, al racisme, l'homofòbia, etc.

I sense internet ni endolls!





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada