El Krausisme es defineix com una doctrina que defensa la tolerància acadèmica i la llibertat de càtedra front al dogmatisme. Curiosament, el seu creador, el filòsof alemà Karl Christian Friedrich Krause, renunciava al dogmatisme a pesar de tenir una marcada ideologia religiosa, fet que posa de manifest que les creències i/o ideologies polítiques no tenen perquè ser vinculants a l'hora de buscar nous sistemes que milloren la societat.
El moviment iniciat per Krause, que arribà a Espanya de la mà de Julián Sanz del Río i de Francisco Giner de los Ríos, entre altres, té com a principi fonamental el contacte amb la natura i l'entorn com a ferramenta principal del coneixement. Defén, a més, la educació ctiva i crítica per part de l'alumne, l'armonia entre matèries i un aprenentatge adquirit de forma gradual i no marcat per etapes.
Tots aquestos conceptes s'aplicaren en Espanya amb l'anomenada Institució Lliure d'Ensenyança, un projecte pedagògic que es portà a la pràctica a pesar de les dificultats de l'època entre 1876 i 1936.
Encara que malauradament no perdurà en el temps degut a l'inici de la guerra civil, va tenir una gran acceptació i repercussió al nostre païs. Que el projecte fos recolzat per intel∙lectuals de la talla de José Ortega i Gasset, Antonio Machado, Joaquín Sorolla i Santiago Ramón i Cajal entre molts altres, ja ens dona una idea de la qualitat que hagués pogut aportar a la educació.
Personalment pense que el model que es plantejava ens dona la clau per a trobar el punt intermig entre una educació tradicional on la única font de coneixement la proporciona un professor i altres mètodes més utòpics que aparegueren en èpoques posteriors.
Christian Friedrich Krause
dijous, 27 de novembre del 2014
divendres, 21 de novembre del 2014
¿Qué és Paraula d'Aula?
Paraula d'aula és un quadern de bitàcora que ens acompanyarà en el nostre viatge cap a la docència. Un lloc on compartir coneixements i experiències relacionades amb el món de l'ensenyament i l'aprenentatge de l'art.
El camí serà llarg, i potser costerut, pero de segur que pagarà la pena.
El camí serà llarg, i potser costerut, pero de segur que pagarà la pena.
Anacostia High School, Washington, DC, 1939, art class
Subscriure's a:
Missatges (Atom)